Wołowina w naszej sportowej kuchni zawsze była popularna. Ma właściwości krwiotwórcze, sporo białka, wszystkie niezbędne aminokwasy, dostarcza naturalnej kreatyny. Jednak ze względu na cenę i popularność jest rzadziej na naszych stołach niż drób.

Wołowina jest świetnym źródłem białka - chuda wołowina zawiera średnio 21 % białka i mniej niż 5% tłuszczu zwierzęcego. Często mówi się o cholesterolu w mięsie wołowym, ale udo z kurczaka ma mniej cholesterolu niż tyle samo mięsa wołowego. Wołowina jest ważnym źródłem żelaza, które jest bardziej przydatne dla człowieka niż żelazo ze źródeł roślinnych. Żelazo w organizmie wpływa na wydajność, odporność i termoregulacje, jest to szczególnie ważne dla dzieci w okresie wzrostu, dla kobiet , a także dla sportowców. Mięso wołowe zawiera dużo cynku, selenu, kwasu foliowego i witaminy z grupy B, szczególnie witaminy B12, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego. Składnikiem wołowiny jest CLA, które pomaga poprawić kompozycję ciała trenujących osób.

 

Negatywna konsumpcja wołowiny

Liczne badania pokazują, że istnieje związek pomiędzy wysokim spożyciem czerwonego mięsa i zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Pomaga je utrzymać w dobrym zdrowiu np. suplement FA Nutrition Fibre Psyllium Husk lub FA Nutrition Greens & Juice

Jedzenia mięsa o wyższej zawartości tłuszczu ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i mogą być jednym z czynników powodujących zawał serca lub udar.

Ewentualna obecność hormonów wzrostu, lub antybiotyków które niektórzy hodowcy używają do zwiększenia produkcji mięsa chudego( pomimo że jest zakazane w UE).
Negatywne mogą być metody obróbki termicznej, np. silne grillowanie steku (np. lekko spalony lub zwęglony) może zwiększyć ryzyko powstawanie substancji rakotwórczych.

Wołowina trawi się dość długo, niezbyt nadaje się na posiłek dostarczający białka zaraz po treningu. Tutaj przewagę mają aminokwasy np. FA Nutrition H.P. Amino lub hydrolizat białka serwatkowego np. FA Nutrition Diamond Hydrolysed Whey Protein.
Jedząc smaczne surowe mięso np. tatara lu słabo wypieczony stek, narażamy się na salmonellę lub tasiemca (w wypadku mięsa nie przebadanego przez weterynarza).

Śledź nas na Facebooku