Mleko to naturalny pokarm, pełnowartościowy pokarm, idealny dla niemowląt i młodych ssaków. A jak to jest ze spożyciem mleka przez osoby dorosłe? Możemy spożywać je w postaci nieprzetworzonej, lub też jako jogurt, kefir, ser, masło. Ze względu na fakt, że zawiera wszystkie potrzebne składniki pokarmowe, już wieleset lat temu ludzie włączyli mleko do swojej diety. 0,5l mleka zawiera 15g lekkostrawnych białek. Mleko pasteryzowane ma 10% mniej witamin, a sterylizowane UHT 5% mniej. Poza popularnym mlekiem krowim, ludzie spożywają też mleko kozie, które ma lekko żółty kolor, od występujących w nim karotenoidów. Ze względu na wysoką ilość tłuszczu i białka jest trudniej strawne , ale bardzo odżywcze i dodatkowo tworzy w żołądku florę bakteryjną która chroni przed zatruciami. Mleko owcze natomiast ma dość nieprzyjemny zapach,  ale ma aż dwa razy więcej białka i tłuszczu niż wody. Spotykamy je najczęściej w formie przetworów. Najbardziej zbliżone do mleka ludzkiego, jest mleko klaczy, bo ma mało kazeiny, a dużo albuminy a także podobną ilość laktozy i witamin. Mleko krowie można pić surowe (po przecedzeniu) lub pasteryzowane (krótkie podgrzewanie do 100 stopni) co przedłuża trwałość mleka, ale nie zabija wszystkich przetrwalników bakterii. Mamy też mleko UHT , które jest podgrzewane bardzo szybko do temperatury 150 stopni i po 5 sekundach natychmiast schłodzone. Kazeina jest odporna na ten proces, ale białka serwatkowe ulegają niestety częściowej denaturacji. Dlatego, jeżeli w diecie chcemy mieć więcej wysokiej jakości białka serwatkowego, to powinno się  sięgnąć po suplement Gold Whey Isolate. Mamy tutaj wysokiej jakości, czyste, nie denaturowane białko serwatkowe, bez tłuszczu, popiołu, i co najważniejsze - bez laktozy. To właśnie przewaga suplementu białkowego nad mlekiem - czystość, wysoka biodostępność i pełna gama potrzebnych frakcji białkowych. Mleko współcześnie produkowane i kupowane w kartonach, ma niestety wiele  zanieczyszczeń, a wśród często je pijących jest czasem przyczyną alergii. Natomiast po produkty białkowe codziennego i uniwersalnego przeznaczenia w formie proszku np. Whey Protein powinni na pewno sięgnąć Ci którzy nie trawią laktozy, a więc głównego cukru mlecznego. Objawami nietolerancji laktozy są skurcze, wzdęcia, biegunka ,nudności występujące 30 min do 2 godzin po spożyciu mleka. U większości ludzi nietrawienie laktozy pojawia się z wiekiem (dorosłe ssaki, nie piją mleka, więc ten enzym jest im nie potrzebny). Obecność laktozy jest jednym z powodów dla których nie powinno się mieszać suplementów białkowych z mlekiem - tracą swoją doskonałą wchłanialność i cenne właściwości, jest to więc strata pieniędzy i suplementu. Na pewno szklankę mleka lub jogurtu codziennie powinny spożywać osoby młode, gdyż jak dowodzą badania poprawia to gęstość kości. Natomiast zarówno dzieci jak i starsi powinni spożywać kwaśny produkty mleczne, a więc prawdziwy i naturalny kefir i jogurt. Natomiast dla sportowców najbardziej uniwersalnym i najlepiej oraz najszybciej  przyswajalnym suplementem pochodzącym z mleka, jest Xtreme H.P. Protein. Główna zaleta tego nowego białka to fakt, że jest od razu podzielony na di i tripeptydy, co praktycznie eliminuje jakiekolwiek problemy z trawieniem i alergiami.
 

Śledź nas na Facebooku