Do stworzenie dobrej masy mięśniowej potrzebne jest odpowiednie spożycie białka, węglowodanów i tłuszczów, to podstawa dobrego planu żywieniowego. Wiele z nich jest oparta na kurczaku, wołowinie, rybach i proszkach białkowych, aby pokryć w pełni zapotrzebowanie na białko. Dla źródeł węglowodanów zaliczymy owies, ziemniaki, ryż i makaron . Wiele diet jest opartych na tych samych produktach, ale każda żywność ma wyjątkowy profil odżywczy. Jest wiele sposobów na większa różnorodność i optymalne wprowadzenie nowych produktów do planu żywienia.

Wątroba wołowa

Jeżeli szukasz żywności która jest bogata we składniki odzywcze do budowania masy, to wątroba jest wypełniona do maksimum. Posiada w składzie kreatynę, karnitynę, poprawia poziom testosteronu i metabolizm tłuszczów, ma mnóstwo witamin B i żelaza (w celu wytwarzania mioglobiny).Wątroba wołowa może być jednym z najlepszych rodzajów żywności w budowaniu siły i masy . Zaleca się zjadać 200 do 250 gramów (waga po przygotowaniu) dwa razy w tygodniu. Te ilości wątroby zawierają, odpowiednio, około 230 do 308 kalorii, 36 g białka oraz 7 - 9 g węglowodanów. Jest to równowartość ilości podgotowanej chudej wołowiny, mającej podobną liczba gramów białka, więcej kalorii i tłuszczu, ale nie węglowodanów.

Aby w pełni wykorzystać siłe wątroby wołowej, na co dzień warto stosować kilka porcji nowego suplementu BEEF AMINO , które są pozbawione tłuszczy i węglowodanów, a dodatkowym atutem jest ich cena.

Papaja

Jedzenie owoców tropikalnych regularnie jako część kulturystycznej diety jest dobrym rozwiązaniem. Papaja zawiera dużo potasu, który jest potrzebny do produkcji glikogenu mięśniowego i pomaga w skurczu mięśni. Jednak daje też unikalną możliwość włączenia do diety o wysokiej zawartości białka, ponieważ papaja zawiera sporo enzymów, które pomagają w trawieniu protein. Lepsze trawienie jest czynnikiem, który może przyczynić się do zwiększenia absorpcji białka, i lepszej regeneracji mięśni- wystarczy już mała filiżnka codziennie do wysoko białkowego posiłku. Papaja jest również bogata w witaminę C. Jeżeli zależy nam na dobroczynnym działaniu owców, a musimy w diecie unikać cukrów to możemy skorzystać z suplementu XTREME MVF, gdzie zawarte są m.in. wyciągi z jagody Acai, granatu, czerwonych winogron,Goji i czarnych porzeczek.

Oliwki

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Oliwki dostarczają tłuszczów jednonienasyconych, które pośrednio podnoszą poziom testosteronu i wspierają spalanie tłuszczu, tak długo, jak jesteś na niskokalorycznej diecie. Mówiąc prosto, jeśli starasz się schudnąć, jedz garść oliwek dziennie, co pomorze uniknąć spadku poziomu testosteronu, co jest często wynikiem agresywnej diety. Tłuszcze jednonienasycone również pomóc utrzymać niski poziom cholesterolu, które są korzystne dla serca. Jako uzupełnienie stosować należy kwasy tłuszczowe OMEGA-3.

Miód

Wielu nadal uważa, że wszystkie szybko wchłanialne węglowodany spowodują odkładanie niechcianego tłuszczu. Jednak miód okazał się bardzo wydajnym źródłem węglowodanów, aby przywrócić prawidłowy poziom glikogenu mięśniowego. Oznacza to, że jest idealnym źródłem przed i po treningowych węglowodanów dla szupłych i trudno nabierających masy. Natomiast dla tych,którzy starają się kontrolować poziom tłuszczu w organizmie zalecane jest stosowanie miodu po treningu – dwie łyżeczki razem z H.P. PROTEIN lub ANTYKATABOLIX. Miód zawiera silne antyoksydanty .

Cebule

Cebula jest wypełniona kwercetyną, który jako wykazano, pomaga spalić tkankę tłuszczową . Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki, produkty uboczne ciężkich treningów. Nadmiar wolnych rodników może powodować zapalenie mięśni, obniżenie odporności, utratę glutaminy z mięśni i mniejszą odporność. Cebule są bogate w związki zawierających siarkę, są istotne dla zdrowia , ale dają też przykry zapach. Jednym z tych związków są dwusiarczki, które zwiększają stężenie krążącej insuliny. To sprawia, że cebula to dobry wybór na przekąskę po treningu. Jedzenia w tym czasie pomoże załadować do mięśni niezbędnych składników odżywczych z pożywienia. Można dać plaster surowej cebuli na chudego hamburger lub kanapkę z kurczakiem .

Szparagi

W wielu dietach należy jeść dużo warzyw, ale mało kalorii z nich płynących. Z tego powodu, szparagi to warzywo wspólne dla wielu kulturystów i ludzi dbajacych o zdrowie. Po pierwsze, ma udowodnione działanie moczopędne, co pozwala organizmowi stracić wodę podskórną. Po drugie, jest bogaty w unikalną przeciwutleniacz o nazwie glutation, który jest niezbędny w procesach syntezy białek, prostaglandyn i leukotrienów. Glutation jest głównym czynnikiem chroniącym wątrobę przed uszkodzeniami. Szparagi zaleca się jeść kilka porcji tygodniowo.

Kozieradka i kurkumy

Są dwa gatunek ziół używane w curry - przyprawie używanej do marynowania i do przyżądzania kurczaka, ryb i mięsa. Większość restauracji serwuje te dwa gatunki ziół i oba są bardzo korzystne dla zdrowia. Kozieradka stabilizuje poziom cukru we krwi. Kurkuma działa przeciwzapalnie ,jako termogenik (wzrasta tempo przemiany materii), a razem z kozieradką pomaga podnieść poziom testosteronu. Kurkuma jest powszechnie wykorzystywana w środkach na dolegliwości stawów. Pojawia się w nowym, niezwykle skutecznym suplemencie na stawy FLEX CORE. Natomiast właściwości kozieradki wykorzystano w suplemencie CREA CORE.
 

Śledź nas na Facebooku