Białko


Powinno pochodzić z naturalnych, nisko tłuszczowych źródeł takich jak: drób, ryby, białka jajek, chuda wołowina. Porcja białka powinna się znajdować w każdym z posiłków, które planujemy. Istotne jest dostarczenie białka przed i zaraz po intensywnym treningu, jakim jest CrossFit. Wszystkie pokarmy stałe będą nam zalegały długo w żołądku, należy więc sięgnąć po płynne źródło białka, a najlepiej sprawdzi się tu H.P. Protein, które zostało pomyślane jako najszybciej wchłanialne białko na naszym rynku. Natomiast dla pań trenujących regularnie warto polecić WOW Protein Dessert. Jedna porcja , pod koniec treningu widocznie poprawi regenerację i osiągnięcia na kolejnych treningach.

Węglowodany
Powinny być głównie o niskim indeksie  glikemicznym i powinny stanowić około 40% spożytych kalorii. Unikamy cukrów (jeżeli potrzeba szybkiego zastrzyku energii, stosujemy Vitarade CL w trakcie lub po treningu, który jest bardziej zaawansowanym produktem niż popularne produkty typu carbo). Podstawę powinny stanowić pełnoziarniste produkty, ryż, kasze, płatki owsiane, pieczone ziemniaki, orkisz.

Tłuszcz
Powinien być głównie jednonienasycone i stanowić około 30%  spożytych kalorii. Bazujemy tutaj na olejach tłoczonych na zimno, orzechach, migdałach, pestkach dyni lub słonecznika, tłustych rybach. Możemy je uzupełniać suplementem OMEGA-3.

Kalorie powinny być ustawione na poziomie pomiędzy 0,9 do 1,7 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała, w zależności od poziomu aktywności. 0.9g  jest liczbą dla osób ćwiczących całkiem amatorsko, 2 razy w tygodniu, nie obciążonych pracą fizyczną. Natomiast górna wartość jest przeznaczona dla ciężko trenujących, 3 lub więcej razy w tygodniu lub obciążonych poza treningami pracą fizyczną.

Co powinienem jeść?
Opieramy  swoją dietę na warzywach, zwłaszcza zielonych, chudym mięsie drobiowym i wołowym, orzechy i nasiona, produktach  skrobiowych niewiele, ale ograniczmy cukry. Obróbka powinna być prosta, łatwa z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół. Niestety rezygnujemy z łatwo i szybko przygotowywanych potraw przemysłowych i musimy sami poświęcić trochę czasu, na przygotowanie posiłków. Nowoczesne diety są często źle przystosowane do naszej kompozycji genetycznej. Ewolucja nie nadąża za postępem w dziedzinie rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego, w wyniku czego człowiek współczesny ma coraz więcej  problemów zdrowotnych. Choroby serca, cukrzyca, nowotwory, osteoporozę, otyłość i zaburzenia psychologiczne wszystkie zostały naukowo związane z dietą zbyt bogatą w węglowodany rafinowane lub żywność przetworzoną. Nadmierne spożycie cukrów  i szybko wchłanialnych węglowodanów (o wysokim indeksie glikemicznym) jest głównym winowajcą  problemów zdrowotnych. Są to biały ryż, biały chleb, słodycze, ziemniaki, słodycze, napoje gazowane, a najbardziej przetworzonych węglowodany. Przetwarzanie może obejmować wybielanie, pieczenie, szlifowanie, i rafinację. Problem z takimi węglowodanami  jest to, że dają nadmierną reakcję insulinową. Insulina jest hormonem niezbędnym do życia, ale ostre, przewlekłe  wyrzuty insuliny prowadzi do hiperinsulinizmu, który został powiązany z otyłością, podwyższonym poziomem cholesterolu, ciśnienia krwi, zaburzenia nastroju . CrossFit  jako trening ,wraz z przemyślaną,  prostą i naturalną  dietą jest receptą na współczesne błędy „przemysłowej żywności”  i poważnie osłabia reakcję insulinową. Aktualne badania zdecydowanie popierają  związek między ograniczeniem kalorii i zwiększenie długości życia. Częstość występowania raka i chorób serca gwałtownie spada z dietą, która  dokładnie ograniczona i kontroluje kalorie. CrossFit  pozwala ograniczyć spożycie kalorii, a mimo to zapewnia wystarczające odżywianie dla rygorystycznego treningów. Dlatego też, w obliczu sztucznie hodowanych warzyw i owoców (często nawet bez smaku)  warto sięgnąć po suplementy uzupełniające ilość witamin i minerałów w diecie np. zaawansowany Xtreme MVF . Podsumowując :zdrowa, naturalna dieta, w połączenie z treningiem CrossFit i wysokiej jakości suplementami  pomoże nam zachować zdrowie i poprawiać sprawność.

Śledź nas na Facebooku