Blog navigation

Najnowsze posty

Sortuj według:
  • Kreatyna w leczeniu urazów mózgu
    Kreatyna w leczeniu urazów mózgu
    613 Wyświetleń

    Sport jest nieodłącznym elementem naszego życia, przynoszącym radość, zdrowie i ducha rywalizacji. Jednak za ekscytacją i sukcesami kryją się także ryzyka, a jednym z najbardziej poważnych jest uraz mózgu, znany również jako TBI (Traumatic Brain Injury). W świecie sportu, gdzie każda sekunda i każdy ruch mają znaczenie, urazy głowy mogą mieć dalekosiężne i nierzadko tragiczne konsekwencje.

    Czytaj więcej
  • Co warto pić?
    Co warto pić?
    640 Wyświetleń

    Woda stanowi 60% masy ciała osoby dorosłej i 55% masy ciała osoby starszej. Jest środowiskiem, w którym zachodzą wszystkie procesy życiowe takie jak trawienie, wchłanianie pożywienia, usuwanie metabolitów i toksyn oraz pozwala na utrzymanie w ciele prawidłowej temperatury.

    Czytaj więcej
  • Czy Ashwagandha łagodzi stres?
    Czy Ashwagandha łagodzi stres?
    555 Wyświetleń

    Ashwagandha to jedno z najważniejszych ziół Ajurwedy – jednego z najstarszych systemów leczniczych na świecie. Roślina ta była używana przez ludzi od tysięcy lat, aby złagodzić stres, zwiększyć poziom energii i poprawić koncentrację.

    Czytaj więcej
  • Aktywny otyły kontra szczupły niećwiczący
    Aktywny otyły kontra szczupły niećwiczący
    597 Wyświetleń

    Osoby z nadwagą oraz otyłością, ale ze sprawnym układem sercowo naczyniowym oraz oddechowym (FIT) są nawet 2,5 razy mniej narażone na wcześniejszy zgon, niż osoby szczupłe, ale nieaktywne fizycznie (UNFIT). Taka oto konkluzja płynie z badania opublikowanego w iScience przez zespół naukowców z Arizona State University (Gaesser & Angadi, 2021). Wyniki pracy naukowców mogą dziwić, gdyż są sprzeczne z powszechnym przekazem na temat wpływu nadwagi na zdrowie i długość życia człowieka.

    Czytaj więcej
  • Żywność ultraprzetworzona – co to takiego?
    Żywność ultraprzetworzona – co to takiego?
    626 Wyświetleń

    FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych) w 2019 roku podzieliła żywność na: nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną przetworzone dodatki kulinarne przetworzoną ultraprzetworzoną

    Czytaj więcej
  • Fakty i mity na temat kreatyny
    Fakty i mity na temat kreatyny
    529 Wyświetleń

    Mimo iż kreatyna jest jednym z najlepiej przebadanych związków z grupy suplementów diety dla sportowców, to wciąż żywych jest wiele mitów. Zapoznaj się z kilkoma z nich.

    Czytaj więcej
  • Dobierz dla siebie idealny trening
    Dobierz dla siebie idealny trening
    392 Wyświetleń

    Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Najczęstszym błędem nowicjuszów jest dobór zbyt mocnego, zbyt zaawansowanego treningu który najczęściej wzorowany jest na zawodnikach ze światowej czołówki kulturystycznej. Taki trening nie zda egzaminu i jedyne co przyniesie to rozczarowanie i nadmierne zmęczenie. Trening musi być dobrany i zaprogramowany personalnie.

    Czytaj więcej
  • Magnez – pierwiastek o wielu zaletach
    Magnez – pierwiastek o wielu zaletach
    570 Wyświetleń

    Magnez jest niezbędnym związkiem dla ludzkiego organizmu. Bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, kluczowych dla funkcjonowania każdej komórka naszego ciała. Dlatego też jest jednym z najbardziej popularnych suplementów diety, po które sięgają miliony ludzi. Przy tak powszechnym stosowaniem suplementów magnezowych, wciąż aktualne pozostaje pytanie - ile magnezu powinniśmy spożywać na co dzień, aby czerpać z niego maksymalne korzyści. Warto zrozumieć, że magnez może mieć ogromny...

    Czytaj więcej
  • Koktajl białkowy na drugie śniadanie
    Koktajl białkowy na drugie śniadanie
    795 Wyświetleń

    Białko jest jednym z podstawowych składników budujących ludzki organizm a odpowiednia jego ilość i jakość gwarantują szybką regenerację oraz maksymalizację procesów anabolicznych. Wiele prac naukowych, z dziedziny dietetyki sportowej, dokładnie określa optymalne wartości zarówno dla spożycia dobowego jak i porcji. W przypadku zapotrzebowania dobowego, możemy spodziewać się maksymalnych efektów anabolicznych spożywając od 1,8-2 g białka na kg masy ciała (Phillips & van Loon, 2011)....

    Czytaj więcej
  • Cudowne właściwości kurkumy
    Cudowne właściwości kurkumy
    633 Wyświetleń

    Kurkuma, czyli Curcuma longa, znana również jako składnik curry, od dawna jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednym z obszarów, w którym wykazuje ona obiecujący potencjał, jest łagodzenie bólu i działanie przeciwzapalne.

    Czytaj więcej
  • Co powoduje zakwasy?
    Co powoduje zakwasy?
    599 Wyświetleń

    Powysiłkowe bóle mięśniowe mogą być uciążliwym towarzyszem regularnej aktywności fizycznej. Pojawiają się zazwyczaj z opóźnieniem około 12-24 godzin po intensywnym wysiłku fizycznym, skąd pochodzi pełna nazwa zjawiska – opóźniona bolesność mięśniowa, czyli DOMS (z ang. Delayed Onset Muscle Soreness).

    Czytaj więcej
  • Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    661 Wyświetleń

    Udział w zawodach kulturystycznych wymaga poświęcenia, zaangażowania oraz przygotowania w różnych dziedzinach. Od strony dietetycznej obejmują procesy odwodnienia i manipulacji dietą, które pomagają osiągnąć jeszcze lepszą definicję mięśni w dniu zawodów. Jest to zazwyczaj skomplikowany proces, którego jedną ze składowych jest ładowanie węglowodanowe.

    Czytaj więcej
Showing 1 to 12 of 74 (7 Pages)

Śledź nas na Facebooku