Blog navigation

Popularne posty

Sortuj według:
  • Na kogo kreatyna nie działa?
    Na kogo kreatyna nie działa?
    494 Wyświetleń

    Kreatyna to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych. Nazwa związku (ang. Creatine) pochodzi od greckiego słowa "kreas", które oznacza mięso. Nazwa ta odzwierciedla fakt, że kreatyna szczególnie obficie występuje w mięsie i pochodzi głównie z pożywienia zwierzęcego. Jest szeroko stosowana jako suplement diety w celu zwiększenia wydolności fizycznej, poprawy siły i budowy mięśni. Kreatyna działa jako źródło energii dla mięśni, przyczyniając się do...

    Czytaj więcej
  • coffee nap - czyli drzemka kawowa
    coffee nap - czyli drzemka kawowa
    473 Wyświetleń

    Sen, kofeina i drzemki kofeinowe to tematy, które często poruszają osoby, które chcą zdobyć szybki zastrzyk energii. W niniejszym artykule omówimy, jak wpływają one na nasz organizm i co jest najlepsze na szybkiego kopa

    Czytaj więcej
  • Jakość Snu: Klucz do Odporności i Dobrego Samopoczucia
    Jakość Snu: Klucz do Odporności i Dobrego Samopoczucia
    472 Wyświetleń

    Sen odgrywa istotną rolę w zdrowiu i ogólnym samopoczuciu każdego człowieka. Nie tylko jego ilość ale również jakość ma ogromny wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Badania dowodzą, że jakość snu ma znacznie większy wpływ na naszą odporność i zdolność organizmu do zwalczania infekcji niż sama ilość godzin spędzonych w łóżku.

    Czytaj więcej
  • Okno potreningowe dla białka
    Okno potreningowe dla białka
    466 Wyświetleń

    Istnieją różne teorie dotyczące potreningowego okna anabolicznego, czyli czasu po treningu, w którym organizm jest szczególnie wrażliwy na spożycie składników odżywczych takich jak białko, węglowodany i tłuszcze. Według niektórych teorii w „oknie anabolicznym” organizm jest w stanie lepiej wykorzystać spożywane składniki odżywcze, co może prowadzić do szybszego rozwoju masy mięśniowej i poprawy wydolności. Jednakże, jak często bywa w przypadku teorii zasłyszanych na siłowni, nie zawsze...

    Czytaj więcej
  • Omega-3 w sporcie
    Omega-3 w sporcie
    466 Wyświetleń

    Kwasy tłuszczowe omega-3 są rodzajem zdrowych tłuszczów o wielu korzyściach zdrowotnych. Nazywa się je niezbędnymi kwasami tłuszczowymi gdyż nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Oznacza to, że należy je dostarczać w pożywieniu lub dodatkowo suplementować.

    Czytaj więcej
  • Cichy zabójca redukcji
    Cichy zabójca redukcji
    458 Wyświetleń

    Najważniejszym atrybutem każdej osoby uchodzącej za jednostkę „FIT” jest jej atletyczne wysportowane ciało. Nie oszukujmy się ale jesteśmy wzrokowcami i nikogo nie interesuje jak się odżywiasz oraz jak dużo trenujesz, do momentu w jakim Twoja sylwetka nie będzie odwzorowaniem zdrowego trybu życia. Nic więc dziwnego, że zainteresowanie i moda na bycie szczupłym wciąż rośnie. 

    Czytaj więcej
  • Czy cardio zabija siłę?
    Czy cardio zabija siłę?
    440 Wyświetleń

    Temat łączenia w obrębie jednej jednostki treningowej treningu aerobowego (tlenowego) z treningiem oporowym (siłowym) od lat rozgrzewają dyskusje specjalistów. Istnieją bowiem przesłanki, że trenowanie tych dwóch cech motorycznych naraz upośledza odpowiedź anaboliczną. Oliwy do ognia dolewają zalecenia ACSM (the American College of Sports Medicine’s), które polecają trenowanie zarówno cardio, jak i siły w obrębie jednego tygodniowego mikrocyklu. Jedno jest pewne – temat jest skomplikowany,...

    Czytaj więcej
  • Żywienie i suplementacja piłkarek
    Żywienie i suplementacja piłkarek
    437 Wyświetleń

    Sport zawodowy wśród kobiet, w tym szczególnie dyscypliny takie jak piłka nożna, przeżywa dynamiczny wzrost popularności w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem oczekiwań co do częstotliwości rozgrywanych meczy, rośnie zapotrzebowanie energetyczne sportsmenek. Dlatego też zawodowe piłkarki muszą systematycznie optymalizować swoje przygotowanie, strategie żywieniowe oraz regeneracyjne w ograniczonym czasie przez cały sezon.

    Czytaj więcej
  • Indeks glikemiczny w sporcie
    Indeks glikemiczny w sporcie
    435 Wyświetleń

    Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko po spożyciu danego pokarmu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są przeważnie bogate w błonnik spowalniający trawienie, tłuszcze, białko oraz dużą gęstość odżywczą. Z wymienionych powodów ich spożywanie jest powszechnie rekomendowane całemu społeczeństwu w celu przeciwdziałania chorobom metabolicznym. Po drugiej stronie mamy żywność często nazywana niezdrową. – Uboga w błonnik, szybkostrawna, mało sycąca, z dużą...

    Czytaj więcej
  • Dobierz dla siebie idealny trening
    Dobierz dla siebie idealny trening
    422 Wyświetleń

    Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Najczęstszym błędem nowicjuszów jest dobór zbyt mocnego, zbyt zaawansowanego treningu który najczęściej wzorowany jest na zawodnikach ze światowej czołówki kulturystycznej. Taki trening nie zda egzaminu i jedyne co przyniesie to rozczarowanie i nadmierne zmęczenie. Trening musi być dobrany i zaprogramowany personalnie.

    Czytaj więcej
  • Maratończyku, wzmocnij swoją odporność!
    Maratończyku, wzmocnij swoją odporność!
    379 Wyświetleń

    Intensywny trening maratoński, chociaż korzystny dla wytrzymałości i ogólnej kondycji, może prowadzić do przeciążenia organizmu, a tym samym osłabienia odporności. Maratończycy najczęściej cierpią na infekcje górnych dróg oddechowych (URTIs), których doświadczają po zawodach i okresach intensywnego treningu. Klinicznie obserwuje się u tej grupy sportowców, przejściowe obniżenie funkcji lub stężenia niektórych komórek układu odpornościowego a tym samym zwiększa szanse infekcji wirusów i bakterii.

    Czytaj więcej
  • Siedzenie jest podobnie szkodliwe jak palenie
    Siedzenie jest podobnie szkodliwe jak palenie
    355 Wyświetleń

    Coraz więcej badań wskazuje na niebezpieczeństwo długotrwałego siedzenia na zdrowie, sugerując, że może być tak samo szkodliwe jak palenie papierosów. Siedzący tryb życia obejmuje obecnie większość naszego życia, stanowiąc 50–70% naszego dnia (Yates et al., 2011). Wynika to ze zmiany stylu życia współczesnych pokoleń - praca w biurze, jedzenie w „drive-thru”, e-bankowość, e-zakupy itp. W konsekwencji rośnie powszechność chorób metabolicznych, w tym insulinooporności oraz cukrzycy.

    Czytaj więcej
Showing 61 to 72 of 74 (7 Pages)

Śledź nas na Facebooku