Blog navigation

Popularne posty

Sortuj według:
  • Maszyny vs. Wolne ciężary
    Maszyny vs. Wolne ciężary
    2164 Wyświetleń

    Odwieczna walka. Co lepsze? Maszyny czy trening na wolnych ciężarach? Sprawdźmy! 

    Czytaj więcej
  • Ile białka w diecie? - plusy i minusy zwiększonego spożycia białka.
    Ile białka w diecie? - plusy i minusy zwiększonego spożycia białka.
    2158 Wyświetleń

    Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, które powinny znajdować się w diecie każdego sportowca. Białko stanowi budulec dla mięśni, a także odgrywa kluczową rolę w regeneracji po treningu. Dlatego też, sportowcy muszą spożywać odpowiednią ilość białka w swojej diecie, aby osiągnąć swoje cele treningowe i zachować swoje zdrowie.

    Czytaj więcej
  • Sztanga? Hantle? Czy maszyna Smitha?
    Sztanga? Hantle? Czy maszyna Smitha?
    2115 Wyświetleń

    Trzy urządzenia widywane na  każdej siłowni, trzy możliwości treningu, trzy podobne zastosowania. Spór dotyczący wolnych obciążeń i maszyny Smitha trwa od dawna. Każdy trenujący uznaje i wykorzystuje hantle i sztangę jednak maszyna Smitha jest kontrowersyjna dla wielu trenujących. Dlaczego? Czy ten sprzęt został wymyślony niepotrzebnie? 

    Czytaj więcej
  • Tylko tyle białka trafia do mięśni
    Tylko tyle białka trafia do mięśni
    2059 Wyświetleń

    Bez względu na to jak o nich myślimy z perspektywy wizualnej, która podlega kwestiom gustu, nie da się zaprzeczyć, że odgrywają istotną rolę we wszystkich aspektach naszego codziennego funkcjonowania i są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowia i sprawności fizycznej.

    Czytaj więcej
  • Suplementacja przy encefalopatii bokserskiej
    Suplementacja przy encefalopatii bokserskiej
    2047 Wyświetleń

    Zawodnicy uprawiający sporty kontaktowe, takie jak sztuki walki, rugby, hokey itp.. są narażeni na częste urazy głowy, które mogą skutkować uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego. Efektem są zaburzenia pamięci, mowy, koncentracji, równowagi, nastroju i wiele innych. Ocenia się, że choroby neurodegeneracyjne mogą dotyczy nawet 15-20% pięściarzy z wieloletnim stażem (Panasiuk, 2017). Aby przeciwdziałać konsekwencjom urazów głowy sugeruje się stosowanie potencjalnie pomocnej suplementacji.

    Czytaj więcej
  • Ile można schudnąć w miesiąc?
    Ile można schudnąć w miesiąc?
    2031 Wyświetleń

    Za chudnięcie odpowiada deficyt kaloryczny. Ujmując to praktycznie – musimy dostarczać organizmowi mniej energii niż wydatkować. Żeby policzyć, ile kalorii powinniśmy spożywać, żeby chudnąć potrzebne są dane, w tym informacje na temat aktywności fizycznej.  Prawidłowe tempo chudnięcia wynosi od 0,5-1kg tygodniowo, co daje od 2 do 4 kg miesięcznie. Wszystko jednak zależy od wyjściowej masy ciała, płci, wieku czy aktywności fizycznej danej osoby. 

    Czytaj więcej
  • Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    2017 Wyświetleń

    Udział w zawodach kulturystycznych wymaga poświęcenia, zaangażowania oraz przygotowania w różnych dziedzinach. Od strony dietetycznej obejmują procesy odwodnienia i manipulacji dietą, które pomagają osiągnąć jeszcze lepszą definicję mięśni w dniu zawodów. Jest to zazwyczaj skomplikowany proces, którego jedną ze składowych jest ładowanie węglowodanowe.

    Czytaj więcej
  • Magnez – pierwiastek o wielu zaletach
    Magnez – pierwiastek o wielu zaletach
    1981 Wyświetleń

    Magnez jest niezbędnym związkiem dla ludzkiego organizmu. Bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, kluczowych dla funkcjonowania każdej komórka naszego ciała. Dlatego też jest jednym z najbardziej popularnych suplementów diety, po które sięgają miliony ludzi. Przy tak powszechnym stosowaniem suplementów magnezowych, wciąż aktualne pozostaje pytanie - ile magnezu powinniśmy spożywać na co dzień, aby czerpać z niego maksymalne korzyści. Warto zrozumieć, że magnez może mieć ogromny...

    Czytaj więcej
  • Na kogo kreatyna nie działa?
    Na kogo kreatyna nie działa?
    1969 Wyświetleń

    Kreatyna to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych. Nazwa związku (ang. Creatine) pochodzi od greckiego słowa "kreas", które oznacza mięso. Nazwa ta odzwierciedla fakt, że kreatyna szczególnie obficie występuje w mięsie i pochodzi głównie z pożywienia zwierzęcego. Jest szeroko stosowana jako suplement diety w celu zwiększenia wydolności fizycznej, poprawy siły i budowy mięśni. Kreatyna działa jako źródło energii dla mięśni, przyczyniając się do...

    Czytaj więcej
  • Triada sportsmenek - co to takiego?
    Triada sportsmenek - co to takiego?
    1968 Wyświetleń

    Sport to nie tylko rywalizacja, wysiłek fizyczny i pasja, ale również wiele wyzwań zdrowotnych, z którymi muszą zmierzyć się sportowcy. Wraz ze wzrostem popularności sportu wśród kobiet oraz ich uczestnictwa w rywalizacji sportowej zaczęto obserwować swoisty zespół problemów zdrowotnych związanych z długotrwałym niedostatkiem energii, który nazwano triadą sportsmenek.

    Czytaj więcej
  • Optymalizacja spożycia białka
    Optymalizacja spożycia białka
    1964 Wyświetleń

    Oficjalne zalecenia dotyczące systematycznego spożywania posiłków w ciągu dnia jest często krytykowane przez zwolenników postów przerywanych (Intermmitent fasting – IF). Jednakże strategia interwału pokarmowego z równomierną dystrybucją białka w diecie może przynieść korzyści sylwetkowe. Dla przykładu, zarówno w badaniach Moora (Moore et al., 2009), jak i Macnaughtona (Macnaughton et al., 2016) zauważono, że białko maksymalizuje tempo syntezy białka mięśniowego już przy porcji 20-40 g...

    Czytaj więcej
  • Jak wybrać dobry baton?
    Jak wybrać dobry baton?
    1952 Wyświetleń

    Dobrym nawykiem świadomego konsumenta jest czytanie etykiet. Batoniki różnią się nie tylko smakiem, ale też kalorycznością, rozkładem makroskładników oraz jakością surowców, o czym producent informuje na opakowaniu. Wybieraj świadomie poprzez czytanie składu, nie sugerując się twarzą celebryty na opakowaniu produktu. Kieruj się maksymą: wybieraj produkty, które mają możliwie krótką listę składników lub którego skład rozumiesz. Nadmiar konserwantów, sztucznych składników, obecność utwardzonego...

    Czytaj więcej
Showing 37 to 48 of 82 (7 Pages)

Śledź nas na Facebooku