Blog navigation

Popular posts

Sort by:
  • Żywność ultraprzetworzona – co to takiego?
    Żywność ultraprzetworzona – co to takiego?
    692 Views

    FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych) w 2019 roku podzieliła żywność na: nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną  przetworzone dodatki kulinarne  przetworzoną  ultraprzetworzoną  Żywność nieprzetworzona to części roślin (owoce, warzywa, nasiona, bulwy) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), a także woda, grzyb, algi.  Żywność minimalnie przetworzona to produkty, które zostały poddane obróbce takiej jak usuwanie części niejadalnych, mielenie, suszenie, gotowanie,...

    Read more
  • Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    Ładowanie węglowodanowe w sportach sylwetkowych
    685 Views

    Udział w zawodach kulturystycznych wymaga poświęcenia, zaangażowania oraz przygotowania w różnych dziedzinach. Od strony dietetycznej obejmują procesy odwodnienia i manipulacji dietą, które pomagają osiągnąć jeszcze lepszą definicję mięśni w dniu zawodów. Jest to zazwyczaj skomplikowany proces, którego jedną ze składowych jest ładowanie węglowodanowe. Czym jest ładowanie węglowodanowe? Aby maksymalizować objętość mięśni, która jest jedną z kluczowych aspektów decydujących o zwycięstwie,...

    Read more
  • Budowanie masy mięśniowej – fakty i mity
    Budowanie masy mięśniowej – fakty i mity
    684 Views

    Cele osób trenujących na siłowni są różne. Jedni chcą lekkiej poprawy detali sylwetki, inni zbudowania atletycznego ciała a jeszcze inni maksymalnej rozbudowy muskulatury. Jednakże łączy je wspólna cecha – stymulują w różnym stopniu masę mięśniową do rozwoju. Przy dostępie do niemal nieograniczonej ilości informacji, każdy w teorii powinien wiedzieć jak poprawnie zająć się procesem budowania sylwetki, jednak jest wiele powielanych błędnie interpretowanych faktów i mitów, które powodują, że...

    Read more
  • Jak wybrać dobry baton?
    Jak wybrać dobry baton?
    676 Views

    Według jakich kryteriów oceniać batoniki? Dobrym nawykiem świadomego konsumenta jest czytanie etykiet. Batoniki różnią się nie tylko smakiem, ale też kalorycznością, rozkładem makroskładników oraz jakością surowców, o czym producent informuje na opakowaniu. Wybieraj świadomie poprzez czytanie składu, nie sugerując się twarzą celebryty na opakowaniu produktu. Kieruj się maksymą: wybieraj produkty, które mają możliwie krótką listę składników lub którego skład rozumiesz. Nadmiar konserwantów,...

    Read more
  • Kurkumina - złoty lek
    Kurkumina - złoty lek
    662 Views

    Kurkuma, czyli Curcuma longa, znana również jako składnik curry, od dawna jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednym z obszarów, w którym wykazuje ona obiecujący potencjał, jest łagodzenie bólu i działanie przeciwzapalne. Kurkumina, główny związek bioaktywny w kurkumie, ma wiele właściwości terapeutycznych, takich jak działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwutleniające. Dodatkowo, wykazuje zdolność do poprawy...

    Read more
  • Trenuj Cardio
    Trenuj Cardio
    662 Views

    Motywów dlaczego rozpoczyna się trenować jest mnóstwo. Włączenie do treningów jednostek cardio również jest różnie motywowane, dlatego warto poznać definicję treningu cardio, jego rodzaje oraz dowiedzieć się który wybrać. Stale wiele osób robi błąd w zdawać by się mogło prostym treningu, gdzie trenują na nieodpowiednim tętnie i wybierają formę tego treningu która nie jest dla nich najlepsza np. ze względów zdrowotnych czy też poziomu wytrenowania. Trening cardio wnosi do treningów coś więcej...

    Read more
  • Aktywny otyły kontra szczupły niećwiczący
    Aktywny otyły kontra szczupły niećwiczący
    659 Views

    Otyłość w kontekście nowych danych Osoby z nadwagą oraz otyłością, ale ze sprawnym układem sercowo naczyniowym oraz oddechowym (FIT) są nawet 2,5 razy mniej narażone na wcześniejszy zgon, niż osoby szczupłe, ale nieaktywne fizycznie (UNFIT). Taka oto konkluzja płynie z badania opublikowanego w iScience przez zespół naukowców z Arizona State University (Gaesser & Angadi, 2021). Wyniki pracy naukowców mogą dziwić, gdyż są sprzeczne z powszechnym przekazem na temat wpływu nadwagi na zdrowie...

    Read more
  • Tylko tyle białka trafia do mięśni
    Tylko tyle białka trafia do mięśni
    657 Views

    Mięśnie pełnią wiele istotnych funkcji w naszym ciele. Przede wszystkim odpowiadają za poruszanie się. Dzięki ich skurczom i rozkurczom możemy chodzić, biegać, skakać, podnosić przedmioty i wykonywać wiele innych czynności. Kontrola mięśni pozwala nam również na precyzyjne ruchy palców, dłoni czy twarzy. Mięśnie są odpowiedzialne za utrzymanie naszej postawy ciała. Zarówno duże grupy mięśniowe, mięśnie pleców czy brzucha, jak i mniejsze mięśnie pomagają nam utrzymać równowagę i stabilność,...

    Read more
  • Czy trening na czczo ma sens?
    Czy trening na czczo ma sens?
    655 Views

    Między teorią a praktyką Trening na czczo w celu zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej jest wciąż często stosowaną i zalecaną praktyką. Strategia ta ma na celu zwiększyć wykorzystanie do pracy kwasów tłuszczowych w sytuacji obniżonej dostępności glikogenu mięśniowego. Teoria ta jest wsparta licznymi badaniami naukowymi potwierdzającymi zwiększony udział kwasów tłuszczowych, w procesach metabolicznych, w wysiłkach wykonywanych na czczo. Skuteczności tej żywieniowo-treningowej strategii...

    Read more
  • Ile białka w diecie? - plusy i minusy zwiększonego spożycia białka.
    Ile białka w diecie? - plusy i minusy zwiększonego spożycia białka.
    635 Views

    Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, które powinny znajdować się w diecie każdego sportowca. Białko stanowi budulec dla mięśni, a także odgrywa kluczową rolę w regeneracji po treningu. Dlatego też, sportowcy muszą spożywać odpowiednią ilość białka w swojej diecie, aby osiągnąć swoje cele treningowe i zachować swoje zdrowie. Według badań, zalecana dzienna dawka białka dla osób aktywnych fizycznie wynosi około 1,2-2,0 g na kilogram masy ciała. Jednakże, ilość ta może...

    Read more
  • Suplementacja przy encefalopatii bokserskiej
    Suplementacja przy encefalopatii bokserskiej
    623 Views

    Zawodnicy uprawiający sporty kontaktowe, takie jak sztuki walki, rugby, hokey itp.. są narażeni na częste urazy głowy, które mogą skutkować uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego. Efektem są zaburzenia pamięci, mowy, koncentracji, równowagi, nastroju i wiele innych. Ocenia się, że choroby neurodegeneracyjne mogą dotyczy nawet 15-20% pięściarzy z wieloletnim stażem (Panasiuk, 2017). Aby przeciwdziałać konsekwencjom urazów głowy sugeruje się stosowanie potencjalnie pomocnej suplementacji. Co...

    Read more
  • Co powoduje zakwasy?
    Co powoduje zakwasy?
    620 Views

    Powysiłkowe bóle mięśniowe mogą być uciążliwym towarzyszem regularnej aktywności fizycznej. Pojawiają się zazwyczaj z opóźnieniem około 12-24 godzin po intensywnym wysiłku fizycznym, skąd pochodzi pełna nazwa zjawiska – opóźniona bolesność mięśniowa, czyli DOMS (z ang. Delayed Onset Muscle Soreness). Jak powstają DOMSy? DOMSy są potocznie zwane zakwasami, z samym kwasem mlekowym prawdopodobnie nie mają wiele wspólnego, gdyż organizm rozkłada go dość szybko po zakończonej aktywności fizycznej....

    Read more
Showing 37 to 48 of 74 (7 Pages)

Follow us on Facebook